Sportmassage heeft zich ontwikkeld uit heilmassage; heilmassage is een therapeutische massage. Het doel van sportmassage is om de lichamelijke conditie van de sporter, te verbeteren, behouden of eventuele nadelige gevolgen v/d sport weg te nemen of te verminderen.

NGS logo

Een sportmasseur is alleen bevoegd om gezonde sporters te behandelen. Hij mag wel éérste hulp toepassen. Een ziek of ernstig geblesseerde sporter mag alleen door een arts of fysiotherapeut behandeld worden. De taak van een sportmasseur is vooral preventief. Door het geven van voorlichting, massage en verzorging kan de sportmasseur helpen blessures te voorkomen. Niet alleen topsporters, maar ook andere sportbeoefenaars kunnen gebruikt maken van een sportmasseur.

Afhankelijk van het tijdstip kan een sportmassage stimulerend of ontspannend zijn. De opleiding sportmassage staat onder auspicien van het NGS. Het NGS is de beroepsorganisatie voor sportmasseurs. Het NGS (Nederlands Genootschap voor Sportmassage) bestaat sinds 1954 en heeft de volgende doelstellingen:

  • bevordering van sportmassage in al zijn facetten
  • kwaliteits waarborging sportmassage

 

Het NGS is een professionele organisatie, waarbij 22000 leden met licentie zijn geregistreerd. Het NGS diploma is het enige door het ministerie van VWS erkende certificaat voor sportmassage. In europees verband is het NGS lid van het NOC*NSF