Sportmassages

afbeelding NGS logo

Sportmassage heeft zich ontwikkeld uit heilmassage. Heilmassage is een therapeutische massage. Het doel van sportmassage is om de lichamelijke conditie van de sporter te verbeteren, te behouden of eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen of te verminderen.

Een sportmasseur is alleen bevoegd om gezonde sporters te behandelen. Hij mag wel éérste hulp toepassen. Een ziek of ernstig geblesseerde sporter daarentegen mag alleen door een arts of fysiotherapeut behandeld worden. De taak van een sportmasseur is vooral preventief. Door het geven van voorlichting, massage en verzorging kan de sportmasseur helpen blessures te voorkomen. Niet alleen topsporters, maar ook andere sportbeoefenaars kunnen gebruik maken van een sportmasseur. Afhankelijk van het tijdstip kan een sportmassage stimulerend of ontspannend zijn.

De opleiding sportmassage staat onder auspiciën van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage, de beroepsorganisatie voor sportmasseurs. Het NGS is in 1954 opgericht met als doelstellingen:

  • Bevordering van sportmassage in al haar facetten
  • Kwaliteitswaarborging sportmassage

Het NGS diploma is het enige door het ministerie van VWS erkende certificaat voor sportmassage. Het is een professionele organisatie met ruim 22.000 gelicentieerde leden.  In Europees verband is het NGS lid van het NOC*NSF

Deel deze pagina:
x logo
pinterest logo
linkedin logo